Een vingerafdruk-sieraad is voor mij een van de meest bijzondere sieraden ter wereld. Het is letterlijk een afdrukje van hen die in je hart zitten, als een aanraking en dat maakt het de overtreffende trap van persoonlijk. Misschien van iemand die moet missen, of iemand die je gewoon altijd bij je wilt dragen. Vingerafdruk-sieraden zijn er in tal van vormen en maten. Ik ben er een beetje verslaafd aan geworden, vingerafdrukken zijn toch wel mijn ding en ik kan er dan ook uren en uren over praten. In dit blog leg ik je graag uit wat voor methodes er zijn voor het afnemen van vingerafdrukken en hoe deze verwerkt kunnen worden.  

Een vingerafdruk was tot een aantal jaar geleden iets waarbij we direct dachten aan de politie, later als herinnerings-sieraad en tegenwoordig voor sieraden in een bredere zin: een uniek iets van hen die ons lief zijn. Engeland liep hierin voor, ik woonde enkele jaren in de metropool Londen en zo volgde ik naast mijn opleiding tot goudmid meerdere curcussen in vingerafdruk-, hand- en voetafdruk-sieraden. Hierbij de diverse soorten afdrukken waar we in Nederland mee werken: 

1. Vingerafdruk in inkt
De meest gebruikte methode op dit moment is het maken van een vingerafdruk in inkt, en eigenlijk ook de meest makkelijke methode. Een vingerafdruk in inkt kun je namelijk redelijk eenvoudig thuis maken met een normaal inkt kussentje in donker blauw of zwart. Veel mensen hebben wel een inktkussentje in huis, dat eet geen brood en je kunt ze maar hebben zeg ik altijd. Zelf heb ik bijvoorbeeld met deze methode vingerafdrukken afgenomen bij mijn halve familie.


Betreft het een vingerafdruk van iemand die onlangs is overleden dan neemt de begrafenisondernemer ook dikwijls vingerafdrukken op deze manier, soms gewoon met een inktkussentje en soms met een specifiek afdrukkitje. Wij geven de voorkeur aan gewoon inkt op een wit A4tje omdat dit duidelijke afdrukken geeft en je zeker weet dat de inkt ook niet in het voorbeeld-patroon kan trekken.

Voordelen: super handig thuis te maken met een normaal inkt-kussentje. Wanneer je de vingerafdruk digitaal hebt zijn de mogelijkheden eindeloos, je kunt de vingerafdruk bijvoorbeeld graveren op een bedel, ketting, armband, manchetknopen, ring en zelfs oorbellen. Maar je kunt er ook een kunstwerk of zelfs tatoeage mee laten maken.
‘Nadeel’: de afdruk wordt gegraveerd waardoor hij niet de echte groefjes heeft zoals bij de versie in silicone of was. Een vingerafdruk in inkt is als het ware een 2D vingerafdruk. Let dus ook even op de aanwezigheid van het eventuele gele lijnenpatroon van een bepaalde soort afdruk-kit.


2. Vingerafdruk digitaal
Een digitale vingerafdruk ziet er voor 99% hetzelfde uit als een vingerafdruk gemaakt in inkt en is vaak van hoge scherpte en kwaliteit. Deze methode wordt dikwijls toegepast door uitvaartondernemingen. In principe werkt de methode gelijk aan de methode in inkt. Heb je de mogelijkheid tot het afnemen van een digitale afdruk dan geven wij hieraan de voorkeur. Let wel op dat de scanner niet te klein is waardoor de vingerafdruk rechthoekig wordt afgesneden in plaats van in zijn volledigheid in beeld te zijn. Je mag een vingerafdruk afdruk ook altijd even naar ons door sturen voor controle, hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.

Voordelen: de begrafenis ondernemer neemt je de zorgen uit handen, je ziet direct of de afdruk is gelukt. Let op, een digitale scan van een afdruk betekent nog niet dat het een digitale afdruk is die ik 1 op 1 kan verwerken (zie de uitleg hieronder over de bewerking van een vingerafdruk).
‘Nadeel’: de afdruk wordt gegraveerd waardoor hij niet de echte groefjes heeft zoals bij de versie in silicone of was. Een vingerafdruk in inkt is als het ware een foto van de vingerafdruk. 


3. Vingerafdruk in silicone
Deze methode wordt niet veel meer gebruikt, maar is een vingerafdruk-sieraad gemaakt van een vingerafdruk in silicone. Dit houdt in dat je 2 bolletjes silicone met elkaar mengt en daar vervolgens de vinger in drukt, je kunt het qua vorm een beetje vergelijken met een bolletje klei. Voor de grote ontwikkeling in de methode van gravure hebben wij geregeld gewerkt met deze methode. 

Voordelen: je voelt de vingerafdruk echt, je ziet de groefjes 1 op 1 zoals de vingerafdruk echt was op het moment van maken van de mal. De bolling van de vinger zit dus ook echt in de bedel. 
Nadelen: heb je minder diepe vingerafdrukken, een zachtere huid zoals een kind of iets minder goede vingerafdrukken door ziekte of gewoon zwaar werk, dan is deze methode minder geschikt. Je zult dan namelijk maar heel lichtjes de groefjes zien. Je kunt eventueel van een afdruk in silicone een digitale afdruk laten maken.
Note: op de voorbeeldfoto zie je blauw silicone, maar dit bestaat in tal van kleuren, bijvoorbeeld ook groen, roze en wit.

Ik lever sinds 2017 geen vingerafdruk-kitjes in silicone meer omdat de mogelijkheden in de versie voor inkt en digitaal zo ver doorontwikkeld zijn dus inmiddels 1000x groter en ook beter van kwaliteit zijn. Ik geef sinds 2017 dus ook de voorkeur voor de methode van graveren waarbij een afdruk in inkt volstaat.


4. Vingerafdruk in was
Een methode die iets wat uit de tijd is voor het maken van een vingerafdruk, is het maken van een afdruk in was. In het verleden was het vooral de begrafenisondernemer die van was een vingerafdruk nam. Persoonlijk ben ik geen fan van deze methode. Was kun je zien als een blokje kaas wat uit zet bij warmte, gaat 'zweten' en krimpt wanner het koud is. Hierdoor heeft een afdruk van was geen eeuwig leven. Ik adviseer je wanneer je een afdruk in was hebt deze ook altijd in koelkast (niet te dicht bij het vriesvak) te bewaren. Je kunt eventueel van een afdruk in was een digitale afdruk laten maken.

Voordelen: je ziet de groefjes zoals bij de vingerafdruk in silicone. 
Nadelen: deze methode vingerafdruk heeft geen eeuwig leven, de mal wordt door de jaren heen slechter en de groefjes zijn steeds minder duidelijk zichtbaar. Ik adviseer je van een was-afdruk altijd zo snel mogelijk een digitale afdruk te laten maken en bewaar de afdruk in de koelkast.
Note: op de voorbeeldfoto zie je zwart was, was bestaat er ook in andere kleuren zoals roodbruin, blauw en veelgebruikt is de kleur groen.

Je leest het al: ik ben een mega voorstander van afdrukken in inkt of digitaal. De makkelijkste maar in mijn ogen vandaag de dag ook de beste methode. Ik hoop je met dit blog meer inzicht te hebben gegeven in de wonderlijke wereld van al die lijntjes op je vinger. Mocht je aanvullende vragen hebben schroom dan absoluut niet en mail me gerust.

Lieve groet,
Maaike – MmePomm
  Maaike     27-09-2023 15:48     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Maaike van MmePomm -  04-11-2024

Ah fjew Robert, wat fijn dat er mensen zoals jij zijn met zo'n meesterbrein want ja met deze uitleg voor het maken van een vingerafdruk kom je in de wereld van fraude mijlenver ;)

 Robert -  04-11-2024

Thx nu weet ik hoe ik fraude moet plegen